ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ για τη συμμετοχή της στο εγχείρημα της "ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α."

Η Κομμουνιστική Ανανέωση κάνει τη διαπίστωση ότι η σημερινή κρίση, είναι κρίση της "πραγματικής οικονομίας" που συνετρίβη κάτω από την κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Τα κυβερνητικά σχέδια διάσωσης στις ΗΠΑ και την ΕΕ, προσπαθούν κατ' αρχήν να σώσουν το τραπεζικό σύστημα κοινωνικοποιώντας τις ζημιές, χωρίς να πειράζουν στο ελάχιστο τον τρόπο λειτουργίας τους. Η όλη δομή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο τρόπος λειτουργίας τους όχι μόνο μένουν αλώβητα αλλά και επιβεβαιώνονται ανοιχτά από την πολιτική ηγεσία ως η κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού. Ιδιαίτερα στην ΕΕ η κυρίαρχη τάξη, σε απόλυτη αρμονία με τις πολιτικές ηγεσίες της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια για την οριστική κατάργηση και του παραμικρού εργατικού και κοινωνικού δικαιώματος. Με το πρόσχημα της κρίσης η αστική τάξη προσπαθεί στην Ελλάδα να πάρει την οριστική ρεβάνς, συντρίβοντας την εργατική τάξη και τις ταξικες πολιτικές δυνάμεις. Το κεφάλαιο επιθυμεί να μην υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να υποβοηθήσουν τα κοινωνικά κινήματα να μετατρέπουν τα αιτήματά τους σε πολιτικά αιτήματα και τη δράση τους σε πολιτική δράση. Επιμένουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα απότις γνωστές τακτικές αποκλεισμού και δυσφήμησης από τα ΜΜΕ των εργατικών ταξικών απόψεων, το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του επιδιώκουν: τη μετατροπή των εργατικών συνδικάτων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υποταγμένες στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού. Την αναδιάταξη των εκτός δικομματισμού πολιτικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της αποκομμουνιστικοποίησης τους. Τη μετατροπή των εργατικών και φιλεργατικών πολιτικών δυνάμεων κυρίως σε εκλογικούς μηχανισμούς.

Βασική αναγκαιότητα και κριτήριο προσανατολισμού μιας αριστερής δύναμης σήμερα είναι:
Πρώτο, η άμεση πρακτική συμβολή της στη δημοκρατική κοινωνικοπολιτική οργάνωση και ανασυγκρότηση της εργατικής τάξης.
Δεύτερο, ο ρόλος της στην ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος ως κυρίαρχου πολιτικού υποκειμένου με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία του.
Τρίτο, η σχέση της με την ανάδειξη των πιο άμεσων ζωτικών αιτημάτων της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων σε πρωτεύον πεδίο αναφοράς της πολιτικής γενικά και η σύνδεσή τους με τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική προοπτική της ελληνικής κοινωνίας.

Στις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο για μια πολιτική δύναμη να αγωνίζεται αληθινά για την ουσιαστική βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς των εργαζομένων, για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση μιας χώρας σαν την Ελλάδα προς όφελος του λαού της και ταυτόχρονα να αποδέχεται το οικοδόμημα της ΕΕ.

Η «αριστερή στροφή» του ΣΥΝ δείχνει μετέωρη. Το πρόγραμμα του θυμίζει όλο και περισσότερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που στηρίζεται σε εσωκομματικές ισορροπίες που καθηλώνουν την προοπτική ριζοσπαστικοποίησής του. Σε μια τέτοια ισορροπία, μοναδική πολιτική διαφυγή με τη συγκυρία και των Ευρωεκλογών, φαίνεται να αποτελεί ο κυρίαρχος ρόλος του ΣΥΝ στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η πολιτική του ΚΚΕ επικεντρώνεται στην καταγγελία του κεφαλαίου στο όνομα μιας «λαϊκής οικονομίας και εξουσίας» μεταθέτοντας για κάποια απροσδιόριστη περίοδο τις απαντήσεις για αρκετά κρίσιμα ζητήματα και κυρίως την αναζήτηση μιας ριζικά διαφορετικής διεξόδου από την κρίση σήμερα κι όχι στο απώτερο μέλλον.

Ο σημαντικός ρόλος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δείχνει ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται, δεν ικανοποιείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις της Αριστεράς. Αυτό όμως δεν αναιρεί τις αδυναμίες των οργανώσεών της, δηλαδή την εμμονή τους σε συνθήματα που επικεντρώνονται στο «αντί-» και όχι στην θετική προοπτική, στη λογική σύγκρουσης με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, που εμποδίζουν την «αντικαπιταλιστική» Αριστερά και το σχήμα συσπείρωσής της να διαμορφώσει μια πραγματική εργατική επαναστατική πολιτική, και κυρίως να συνδεθεί με την εργατική τάξη διαμορφώνοντας μια πλατιά πολιτική μετώπου και με τις δυνάμεις της υπόλοιπης Αριστεράς που αντιστέκεται. Η Κομμουνιστική Ανανέωση παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες που γίνονται στην κατεύθυνση της ενότητας μιας σειράς οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που κατέληξε στη δημιουργία του σχήματος Αντικαπιταλιτική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή.
Στο δοσμένο τοπίο της Αριστεράς, και με δεδομένη την κοινή δράση με τις δυνάμεις του σχήματος τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στο εγχείρημα με τις εξής προϋποθέσεις:
- Το μέτωπο που θα δημιουργηθεί να μην εξαντλείται στην εκλογική κάθοδο, αλλά να έχει μακροπρόθεσμη προοπτική στη λογική ότι μπορεί να αποτελέσει πρόπλασμα για το Μέτωπο Πολιτικών και Κοινωνκών Δυνάμεων που είναι ο στρατηγικός μας στόχος.
- Μια συγκεκριμένη, σαφής και δημοκρατική οργανωτική δομή είναι απαραίτητη – τουλάχιστον στο επίπεδο ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου όπου θα εκφράζονται όλες οι συνιστώσες και θα παίρνονται αποφάσεις.
- Να συνδέεται ο τίτλος και τα σύβολα του σχήματος – μετώπου με την ουσία του περιεχομένου της διακήρυξης και την κομμουνιστική προοπτική.
- Να είναι σαφώς εκφρασμένο από το μέτωπο αυτό ότι επιδιώκει να ενώσει το σύνολο της Αριστεράς (ή έστω της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς) και όχι να αποτελέσει ένα κλειστό πόλο με ανταγωνιστική διάθεση απέναντι στην υπόλοιπη Αριστερά.
- Εχθρός μας είναι η αστική πολιτική και οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο.
- Καθήκον του μετώπου είναι να θωρακίσει το φυσικό εχθρό του κεφαλαίου, την εργατική τάξη, με τα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία που θα την ωθήσουν να παίξει τον πολιτικό ρόλο που της αρμόζει.
- Είναι άμεση ανάγκη η εκπόνηση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος που θα συνδέει τα άμεσα αιτήματα της εργατικής τάξης με τον αγώνα για εργατική εξουσία, για το σοσιαλισμό. Η κοινωνία αναζητά εναγωνίως ένα τέτοιο πρόγραμμα και μια δημοκρατική διαδικασία εκπόνησής του.

Εμμένουμε στην εκτίμηση μας ότι οι εργαζόμενες τάξεις της πόλης και της υπαίθρου έχουν σήμερα τη δυνατότητα να εκπονήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα και να επιχειρήσουν να παλέψουν για την εφαρμογή του. Η δική μας συμβολή είναι η πρόταση για το ριζοσπαστικό πρόγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί από τα συλλογικά όργανα της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και συνοψίζεται σε 13 σημεία.


Συμβολή στο διάλογο για την Ενότητα και την Κοινή Δράση της "εκτός των τειχών" Αριστεράς

|| Κεντρική Σελίδα || Περιοδικό "Το Στίγμα" || Επικοινωνία ||