ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 7-6-2009 ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουνίου 2009 εξέφρασαν με σαφή τρόπο την αυξανόμενη κρίση αντιπροσώπευσης και την αναντιστοιχία των επιδιώξεων των περισσότερων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αλλά και τις τακτικές των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτή η κρίση εκφράστηκε κυρίως:

• Με την εντυπωσιακή αποχή από τις εκλογές που προσέγγισε το 48%, αποχή στην οποία συστηματικά ώθησε τους εργαζόμενους η κυρίαρχη τάξη για να αποφύγει την εκλογική συντριβή. Η αποχή ήταν επιλογή και χιλιάδων ψηφοφόρων και της αριστεράς, κάτι που καταδεικνύει ότι όχι μόνο ο δικομματισμός, αλλά το σύνολο του κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος βρίσκεται σε κρίση.

• Εξαίρεση αποτέλεσε ο ΛΑ.Ο.Σ., που εξέφρασε μια σαφή και ακραία συντηρητική αντίληψη για το ζήτημα της μετανάστευσης, κρατώντας παράλληλα μια στάση κοινοβουλευτικής στήριξης των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ και προτείνοντας δεξιό «μέτωπο». Η τακτική αυτή δικαιώθηκε και ο ΛΑΟΣ είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών. Ο ΛΑ.Ο.Σ. εξακολουθεί να είναι ένα κόμμα επικίνδυνο κοινωνικά, καθώς προωθεί τον εθνικισμό, τον ρατσισμό- κυρίως απέναντι στους μετανάστες-, την ξενοφοβία, την άρνηση της διαφορετικότητας. Η κοινωνική του επιρροή ουσιαστικά εκφράστηκε και με το ποσοστό ψήφων της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Η δημοκρατική κοινωνία και η αριστερά πρέπει να ανησυχούν για αυτή την εξέλιξη.

• Με την είσοδο των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιας θεματικής πολιτικής οργάνωσης που πατώντας στα υπαρκτά οικολογικά προβλήματα, έχει εμβέλεια σε νέους ψηφοφόρους αλλά αδιαφορεί ή τηρεί συντηρητική στάση απέναντι σε σοβαρά ταξικά - εργασιακά ζητήματα.

• Με την μεγάλη πτώση των ψήφων των δύο κομμάτων της κοινοβουλευτικής αριστεράς που αδυνατούν να αξιοποιήσουν αυτή την εκπροσώπηση στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης των λαϊκών μαζών και του συντονισμού της αντίστασης απέναντι στην κρίση, αντίστασης που πρέπει να είναι στοχευμένη και ενωτική ώστε να σταματήσει ο κατακερματισμός των εργαζόμενων τάξεων και να κερδηθούν νίκες από το λαϊκό κίνημα. Ο μεταξύ τους εμφύλιος οδηγεί την εργατική τάξη αλλά και τα ίδια τα κόμματα αυτά σε συνεχείς ήττες.

• Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ χαιρετίζει την ενωτική παρουσία της επαναστατικής Αριστεράς μέσα από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.. Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., το Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας, που συγκροτήθηκε δύο μόλις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, αποκλεισμένη ολοκληρωτικά από τα MME, προσεγγίσθηκε ως ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα από αριστερούς αγωνιστές και ψηφοφόρους. Ωστόσο ούτε το ποσοστό ούτε οι ψήφοι που πήρε επιτρέπουν εφησυχασμό.

• Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ εκτιμά ότι με αισιοδοξία και ταυτόχρονα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα οφείλουμε να προχωρήσουμε για να συμβάλουμε στην ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων στην ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στην ανασυγκρότηση της κατακερματισμένης εργατικής τάξης. Για να διευρύνουμε και να συγκροτήσουμε οργανωτικά το μέτωπο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.. Για να εκπονήσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα συνδέει τα άμεσα αιτήματα των εργαζομένων με την προοπτική του Σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Συνεχίζουμε ενωτικά με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στην προοπτική της ωρίμανσης της ενότητας, της κοινής δράσης με τις μαχητικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος με στόχο την ενότητα της εργατικής τάξης που περιμένει νέα επίθεση με το πρόσχημα της κρίσης.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ
|| Κεντρική Σελίδα || Περιοδικό "Το Στίγμα" || Επικοινωνία ||